Suriname als voorbeeld

De afgelopen jaren heb ik onderwijs mogen verzorgen in Suriname. Waarbij ik aanvankelijk dacht dat dit eenmalig zou zijn, is dit wat structureler geworden en zijn de activiteiten ook uitgebreid. Zo geef ik onderwijs en ondersteun ik bij maatschappelijke projecten.  Suriname heeft mijn hart gestolen. In meerdere opzichten is het een interessant land. De historische relatie met Nederland en daardoor de taal, maar ook op het gebied van diversiteit en inclusie. In Nederland kan je geen tijdschrift meer openslaan of je wordt met dit onderwerp geconfronteerd. De zogenaamde vacatures voor ‘D&I officers’ schieten met paddenstoelen uit de grond.

De Surinaamse bevolking vormt een etnisch zeer diverse en multiculturele gemeenschap, waarin geen enkele groep een absolute of dominante meerderheid vormt. De bevolking bestaat uit een mengeling van: Inheemsen, Afro-Surinamers, Protestanten, Creolen Marrons, Hindoestanen,  Moslims, Javanen, Brazilianen, Chinezen, Europeanen, Joden, Libanezen, Guyanezen, Katholieken en Haïtianen. Het betekent dat de diverse godsdiensten en volksgroepen elk een grote minderheid zijn en toch redelijk vertrouwd zijn met elkaar. Het lijkt een vanzelfsprekendheid te zijn dat iedereen meedoet.

De afgelopen jaren is mij vaak gevraagd wat we kunnen leren van Suriname. In Nederland verwelkomen we nog niet zo lang andere culturen en volkeren. Vaak is er nog veel onbekendheid en angst voor nieuwkomers. We kunnen leren van Suriname.

Tom Morssink

tmorssink@hotmail.com
No Comments

Post a Comment