Het is voorbij! De maandagochtend blues…

Het begint op zondag, einde van de middag. De gedachten gaan gedurende de dag langzaam naar de week die komen gaat. Het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat het weekend ten einde komt en dat de nieuwe werkweek gaat beginnen. Ongemak. Een bijzondere vorm van vermoeidheid, het is lastig uit te leggen waar ik echt last van heb. Mijn weekenden kenmerken zich juist als ontspannen en een goede combinatie tussen sociale gebeurtenissen, rust en sport. Slapen is nooit een probleem. Wat het is precies is, ik weet het niet, ik krijg het nog onvoldoende scherp. Gesprekken met mensen om mij heen helpen mij om het uiteindelijk te duiden. Ik heb last van de zogenaamde maandagochtend blues.

Gert-Jan Beens (bedrijfsarts) geeft aan dat mensen op zondagavond anticiperen op de week die gaat komen. Spanning wordt dan opgebouwd. Adrenaline moet aangemaakt worden. Je lichaam ontspant in het weekend. Hartslag en bloeddruk gaan op maandag flink omhoog. Op een gegeven moment werd ik me bewust van mijn gedachten en de symptomen. Regelmatig vroeg ik bij vrienden, collega’s en anderen bekenden of zij het herkenden. Al vrij snel kwam ik er achter de veel mensen met vergelijkbare klachten rondliepen. Ben Tiggelaar, managementgoeroe, heeft het zelfs over 80% van de werkende mensen die last heeft van deze klachten.

Terugkijken zorgt er voor dat ik vermoed dat ik er ongeveer tien jaar lang last van heb gehad. Ik zeg heel bewust ‘heb gehad’. Sinds ik voor mezelf ben begonnen als zelfstandige heb ik geen last meer van deze bijzondere blues. De zondagavondbeleving is een andere beleving geworden, waarbij ik veel ontspannener toeleef naar de werkweek. Ik kan niet zeggen dat mijn werkende leven rustiger is geworden als zelfstandige. Wat ik wel weet is dat ik geen arbeidsovereenkomst meer heb, geen leidinggevende, geen kloksysteem en geen directe collega’s.

Het aantal mensen wat last heeft van deze klachten is blijkbaar groot en het motiveert me nog meer om te werken aan een prettig werkklimaat voor medewerkers in het algemeen bij organisaties. Zijn deze blues nieuw voor jou? Hoe ga jij er mee om? Wat werkt voor jou wel en niet en hoe kan een werkgever of leidinggevende er volgens jou mee omgaan?  

Tom Morssink

tmorssink@hotmail.com
No Comments

Post a Comment