Een nieuw jaar – het ideale moment voor verandering!

Verandering is moeilijk, verandering duurt jaren? Als je in organisatieland actief bent, gaat het elke dag over veranderen. Even hier veranderen en even daar veranderen.  De laatste weken valt in mijn wereld het woord ‘productiviteit’ weer regelmatig. Vaak ‘de hardnekkigheid van ongezond en improductief gedrag’. Wanneer start je nu met een bepaald voornemen? Wat is de waarde van een goed voornemen aan het begin van een nieuw jaar? Wat is in de wetenschap over bekend? Wat is de relatie tussen veranderen en een goede timing?

Uit onderzoek (Hengchen) blijkt dat dat we als mens ons leven in ‘episodes’ indelen. We creëren verhaallijnen op basis van gedenkwaardige voorvallen, of hoofdstukken in ons leven. We zijn sneller geneigd om iets aan ons leven te veranderen op data die als een nieuw begin voelen, omdat die momenten ons een obstakel helpen overwinnen dat het stellen van nieuwe doelen vaak in de weg staat: het gevoel dat we eerder hebben gefaald en dat we dus opnieuw zullen falen.

Voorbeelden van episodes in ons leven zijn: een periode van overspannenheid, de geboorte van een kind, het overlijden van een dierbaar iemand. We gaan van student naar werkende, van huurder naar huiseigenaar, van single naar getrouwd, van werkend naar pensioen etc. Of we hebben een heftige gebeurtenis meegemaakt en we stellen vast dat als we verandering willen, we het ‘nu’ moeten doen. Mensen voelen meer afstand van hun eerdere mislukkingen. Ze voelen zich een ander mens – iemand met reden om optimistisch te zijn over de toekomst. Een nieuw jaar heeft veel meer invloed op gedrag dan een doorsneemaandag. Hoe groter de mijlpaal, hoe groter de kans dat we pas op de plaats maken. Het moment om verandering te stimuleren kan succesvol zijn als je het als een datum verband houdt met een nieuw begin (zoals de eerste dag van de lente)

Wel moeten we opmerken dat uit ander onderzoek van Hengchen laat zien dat een nieuwe start weliswaar nuttig kan zijn om verandering in gang te zetten, maar dat het ook goed functionerende routines kan ontwrichten. Als je op dreef bent, kan elke onderbreking de vaart eruit halen. Denk aan de routine van elke dag gezondheid eten, totdat je zomervakantie dit ritme onderbreekt en je mogelijk ongezond gaat eten.

20% van de goede voornemers die elk jaar rond oud en nieuw worden geformuleerd worden gehaald. Een heleboel mensen weten dus toch positieve verandering in hun leven aan te brengen. Wanneer je je eigen gedrag wil veranderen ben je enorm in het voordeel als je met een schone lei begint – als je met een frisse start maakt dus – als er geen oude gewoontes zijn die je tegenwerken. Is er een datum in aantocht die symbool kan staan voor een definitieve breuk met het verleden? Kan je je fysieke omstandigheden veranderen? Pas alleen op dat je geen routines ontwricht die goed werken. Er komt een nieuw jaar aan, een mooi moment voor verandering!

Hoor jij bij deze 20%?

Deze blog is gebaseerd op het werk van Katy Milkman uit het boek ‘echt veranderen’.

Tom Morssink

tmorssink@hotmail.com
No Comments

Post a Comment