Op zoek naar een nieuwe toekomst – de geest van een plek

Wisselen van baan

1 op de 5 mensen is in 2022 van baan gewisseld (Bron NOS: https://nos.nl/artikel/2460908-uwv-een-op-de-vijf-werknemers-wisselde-vorig-jaar-van-baan). Dat is een best percentage mensen wat zich verplaatst van de ene naar de andere plek. Mensen worden gevormd door ervaringen en nemen hun historie mee. Wat betekenen deze radicale veranderingen? Hoe wordt een plek jouw plek? Wat vraagt dit van een werkgever of een professional, zodat je je prettig voelt, thuis voelt? Het is een onuitsprekelijk geluk ergens in den vreemde thuis te zijn – dat is immers een synthese van onze beiden verlangens: naar reizen en naar thuis – een synthese van worden en zijn (Georg SImmel)

Verlangen

Elk jaar in januari bezoek ik een kloostergemeenschap, zo ook in 2023. Jaarlijks neem ik een kennis mee en verblijven we een tijdje in een klooster in Nederland, Duitsland of België. We bezochten dit keer de monniken op Schiermonnikoog. Wellicht genieten deze mensen bekendheid door de prachtige serie die een aantal jaren geleden is gemaakt. Acht broeders besluiten dat ze het klooster te koop zetten in Diepenveen (Deventer) en ze willen een klooster stichten op het eiland wat naar hun vernoemd is. De oudste vier broeders gaan niet mee naar het eiland. Zij wachten totdat een definitieve vestiging gereed is. De andere vier gaan voor een verhuizing naar het Waddeneiland.

Afscheid en rouw

Het is een beetje triest. De laatste keer dit, de laatste keer dat. Lief en vreugde gedeeld. Gevoel van eenzaamheid. Het is leeg. Een belangrijk ritueel bij een nieuwe toekomst is afscheid nemen. Afscheid nemen en vertrekken van een plek waar je met plezier op terugkijkt gaat je niet in de koude kleren zitten. Je hebt je langere tijd aan een plek gehecht, wellicht liefde voor een plek gekend, zogenaamde gevoelsrelaties tussen mensen en plekken.

Weerstand

Enerzijds gaat het om loslaten en onthechting en anderzijds moet je opnieuw je plek weten te vinden. Het voelt als een beetje benauwd en bekeken. Gewenning. Hoe vaak vraag je je niet af waarom je op een nieuwe plek bent? Bang dat het zo’n overgang is van het fijne oude, naar het ongemakkelijke nieuwe. Het voelt soms als een radicale transformatie. Een overgang van een groot klooster naar een klein gebouw.

Liefde

Mijn ervaring in het klooster deed me denken aan al die mensen die afgelopen jaar de overstap hebben gemaakt naar een nieuwe werkgever. Wat je aan de buitenkant ziet, de landscape, zegt nog niets over de binnenkant, de sensescape, alles wat je voelt en de soulscape, de plek wordt jouw plek (Gert-Jan Hospers). Een nieuwe plek kan een nieuwe start zijn. Het kan als herboren voelen.  Echter hebben we bij elke plaats die het decor van ons leven vormt of heeft gevormd associaties, emoties en herinneringen. Een nieuwe plek, een nieuwe werkgever moet na een periode van verliefdheid nog maar uitwijzen of er sprake is van ‘houden van’. Veel werkgevers stoppen tegenwoordig veel tijd in het ‘on boarden’ van medewerkers. Het instroomproces waarbij nieuwe medewerkers kennismaken met je organisatie. Ze leren hun collega’s kennen en krijgen een goed beeld van hun rol binnen het team. Op zoek naar de geest van de nieuwe plek.

Tom Morssink

tmorssink@hotmail.com
No Comments

Post a Comment